FAQ

Hvilken gulvbehandling skal jeg vælge?

Her kan du se, hvad kunderne plejer at spørge om

FAQ - Spørgsmål og svar om gulvbehandling

En gulvafhøvling er en grovere behandling af gulvet, hvorved man sliber 2-4 mm af træet. En afhøvling af gulvet er nødvendig, hvis gulvet er skadet eller f. eks. har dybe ridser og mange ujævnheder. Bagefter eftersliber man gulvet for at få en pæn overflade, og til sidst foretager man en efterbehandling for at få det udseende på gulvet, som man ønsker.

En gulvafslibning er perfekt til at friske dit trægulv op. En gulvafslibning tærer mindre på gulvet end en gulvafhøvling. Man sliber ca. 1 mm af gulvoverfladen, således at man kan overfladebehandle gulvet på ny. Du kan behandle med lak, olie eller lud. Det afhænger af, hvordan du ønsker, dit gulv skal se ud, og hvilken type gulv du har. Hvis lakken på dit gulv er slidt eller har mange ridser, er det på tide at få en gulvafslibning. Ved slibningen retter man også ujævnheder, så gulvet bliver ens overalt.

Et trægulv kan slibes flere gange. Hvis det f.eks. har fået nogle ridser, så det ikke længere ser pænt ud, så kan man slibe det let og genlakere det eller give det en oliebehandling. Hvis trægulvet derimod er misligholdt, og skrammerne når helt ned i træet, så er det ikke nok med en lettere afslibning, så behøves en afslibning helt ned til det rene træ. Herved fjernes en smule af træets overflade, men gulvet bliver også som nyt. Det kan man selvfølgelig ikke gøre for mange gange, uden at træet svækkes.

Hvor ofte et trægulv kan slibes, afhænger bl.a. af, hvordan gulvets tilstand er. Gulvet har forskellig holdbarhed alt efter, hvilken trætype det er. Det er også meget forskelligt, hvilken efterbehandling et gulv har fået. Har du vedligeholdt gulvet, kan du selvfølgelig vente længere tid, før du sliber det igen. Derfor er det vigtigt løbende at holde gulvet rent og pleje det.

Fordi det er vigtigt at beskytte dit trægulv mod smuds og slitage og for, at dit trægulv får netop det udseende, som du ønsker dig og synes ser godt ud.

Når du bruger dit gulv i hverdagen, slæber du tit smuds og snavs med ind, og du spilder måske endda væske på gulvet. På et råt trægulv vil væske med det samme sætte pletter. Gulvet er ikke modstandsdygtigt, hvis det ikke er overfladebehandlet, og det holder sig ikke pænt nær så længe.

En overfladebehandling af gulvet beskytter ikke blot, men den giver også et flot og naturligt look.

Skal du vælge lak eller olie? Det kan være svært at afgøre. Når du vælger, skal du tage hensyn til træsorten, hvilket udseende, du ønsker, dit trægulv skal have, og hvor meget du har lyst til at vedligeholde gulvet. Man skal f. eks. ikke vælge en overfladebehandling, som kræver meget vedligeholdelse, hvis gulvet ligger et sted, hvor det udsættes for meget slitage.

Lakbehandling er meget brugt, fordi det har en lukket overflade og er den stærkeste efterbehandlig af et trægulv. Det kan være godt at have et lakeret trægulv, hvis man f. eks. har husdyr eller små børn, som kan være hårde ved gulvet. Et lakeret trægulv er også nemt at vedligeholde, og det kan se rigtig flot ud. Man kan vælge mat, silkemat eller blank lak. Lakken giver træet et gyldent udseende. Ønsker man et lysere udseende, kan man give gulvet en hvidpigmentering, inden man lakerer gulvet.

En oliebehandling giver et trægulv et meget naturligt udseende og fremhæver træets struktur. Det giver også gulvet en blød og behagelig overflade. Man kan vælge en naturlig olie eller en hvidpigmenteret olie, som giver trægulvet et lysere udseende. Hvid olie er perfekt til lyse træsorter, mens naturolie er som skabt til mørke træsorter. Hvidoliebehandlingen er rigtig flot på egetræsgulve. Med naturolie på fyrretræsplanker får man en nøddeagtig farve og en varm glød.

En ludbehandling kan anvendes på nye ubehandlede eller nyslebne trægulve. Ludbehandlingen forhindrer den naturlige gulning i træet. Mørke træsorter skal man ikke ludbehandle. Resultatet vil variere alt efter træets farve og struktur. Lyse trægulve fremhæves og får et smukt udseende efter en ludbehandling, som efterfølgende skal kombineres med en olie- eller sæbebehandling, som gør gulvet smudsafvisende. Gulvet mættes ved, at man følger ludbehandlingen op med en jævnlig vask med sæbe.

Hvor ofte, du bør vaske dit trægulv, afhænger meget af, hvor meget gulvet bliver brugt.

Som hovedregel skal det holdes fri for skidt og snavs, og det vigtigste er, at du bruger så lidt vand som muligt, og at kluden eller gulvmoppen er hårdt opvredet. Fugt skader nemlig træet.

Endvidere er det vigtigt altid at vaske med årernes retning. Husk altid at feje eller støvsuge gulvet først for at fjerne løst skidt, da det kan ridse gulvet.

Hvordan, du vasker det, afhænger også af, hvilken type trægulv du har.

Har du et ludbehandlet/sæbebehandlet trægulv – skal det have en helt almindelig gulvvask. Du behøver ikke nødvendigvis bruge sæbe, men gerne ret varmt vand. Nogle gange om året bør du vaske gulvet ekstra grundigt med plejesæbe. Lige efter en ludbehandling er det en god idé at vaske gulvet flere gange med sæbe, så bliver det bedre til at afvise snavs.

Har du et oliebehandlet trægulv, vaskes det med plejesæbe og ikke for meget vand.

Gulvet bør også jævnligt behandles med plejeolie. Et oliebehandlet trægulv kræver lidt oftere rengøring end et lakeret trægulv.

Har du et lakeret gulv, så vask det jævnligt med vand og ind imellem med universalrengøring, som renser for fedt og opløser pletter, men benyt ikke universalrengøring for ofte.

Vi udfører også malerarbejde

Har du brug for flere af vores ydelser, så kan vi give dig et individuelt pakketilbud.

Læs om vores gulvbehandlinger

Information om de forskellige behandlinger vi tilbyder. Nyt liv til dit gulv.

Er du stadigvæk i tvivl?

Har du brug for at gå mere i detaljer om dit gulv? Kontakt os gerne, så svarer vi på de spøgsmål du har.

Husk vi har 20% rabat i denne måned

Kontakt os allerede idag og få et uforpligtende tilbud på jeres gulvafslibning

eller ring
Scroll to Top